Welke job past bij mij?

afbeelding van Coach Identico
Kolom 2

Je weet dat je niet echt in de juiste job zit. In plaats van dat je er energie van krijgt, zuigt het vooral energie. Het boeit je ook niet meer. Indien je je hierin herkent, is het wellicht tijd dat je eens overweegt om van job te veranderen.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan, hoor ik je zeggen. Ik weet helemaal niet wat ik wil, wat ik kan en welke job bij mij past. Deze laatste uitspraak hoor ik wel vaker van mijn cliënten wanneer ze zich aanmelden voor een traject loopbaancoaching. Stel jezelf eens volgende vragen en misschien zet je jezelf zo wel terug op weg naar het vinden van antwoorden op de vraag: Welke job past bij mij?

  • Welke taken of onderwerpen geven je energie?

Een job die bij je past levert jou energie op, vaak ook meer energie dan dat hij je kost. Maak eens een lijstje op van alle taken die je zoal doet zowel tijdens je job als privé en duid aan welke je energie geven, welke energie zuigen en welke eerder neutraal zijn. Bij sommige werkzaamheden of taken sta je vaak niet stil omdat jij ze ervaart als normaal. Ze gaan je natuurlijk af.  Denk ook eens aan werkzaamheden die je doet, waar je op het moment zelf geen energie van krijgt, maar wel achteraf. Dit zijn taken die tevredenheid en voldoening geven. De job die bij je past, is een job waar je meestal met plezier voor naar het werk gaat en met energie weer thuis komt. 

  • Welke talenten en/of kwaliteiten heb je zoal in huis?

Kijk eens naar je directe omgeving, vooral je directe familie en maak eens een lijst met alle beroepen en kwaliteiten die ze voor dat werk nodig hebben. Het kan zijn dat deze talenten of kwaliteiten in hun genen zitten en zich misschien ook wel in die van jou genesteld hebben

  • Wat is er voor jou belangrijk in een job?

Waar hecht jij zoal waarde aan?  Heb je graag vrijheid of verantwoordelijkheid. Wil je dichtbij werken of maakt afstand niet uit. Wil je deel uitmaken van een team of liever meer zelfstandig opereren. Heb je graag hierachie of een meer vlakke werkstructuur. Hoe belangrijk is loon en/of titel voor je? Met andere woorden wat moet een job jou zeker kunnen bieden op vlak van waarden en op materieel/socio-cultureel vlak. Wees heel eerlijk met jezelf. Vaak proberen mensen bij het maken van zo een lijst, zichzelf toch een beetje te bedriegen. Indien loon voor jou superbelangrijk is en belangrijker is dan toffe contacten met collega’s, dan is dat zo. Wees eerlijk, alleen zo ga je de juiste keuze voor jou maken.

Natuurlijk lossen deze 3 vragen niet alle te beantwoorden vragen op bij je zoektocht naar een job die bij je past. Ze zijn echter al een eerste stap in de juiste richting. Wil je verder gaan dan dit en een echt werk maken van een nieuwe loopbaan, overweeg dan eens een loopbaancoachingtraject bij IdentiCo. Je kan altijd contact opnemen voor een kennismakingsgesprek. Ik hoor graag.

 

 

Deel |
.