Stress bij jongeren

afbeelding van Coach Identico
Kolom 2

Ook jongeren hebben veel stress. Hoe werkt het en wat kan eraan gedaan worden?

JOETZ, de jongerenafdeling van het socialistisch ziekenfonds, ging op zoek naar antwoorden. Daarvoor ondervroeg het eind 2016,  2.322 Vlaamse jongeren tussen 14 en 20 jaar naar hun ervaringen rond stress.

Hier vind je een kleine greep uit hun bevindingen.

Meisjes versus Jongens

Uit de enquête blijkt dat meisjes en jongens stress op een heel andere manier ervaren. Bij meisjes is dat veel intenser en gevoeliger, terwijl jongens dat veel minder gaan tonen. De voornaamste bron van stress, voor zowel meisjes als jongens, is de school. Daarnaast ervaren meisjes de meeste stress over zichzelf en door vrienden/relaties. Jongens stressen veel minder over zichzelf dan meisjes, maar ervaren meer stress door vrienden/relaties en familie.

Waar komt de stress vandaag?

School

Jongeren die vinden dat er te veel huiswerk gegeven wordt en die graag goede resultaten willen behalen, ervaren grotere stress. Ook faalangst scoort hoog als oorzaak van stress.

Vrienden en relaties

Stress door vrienden en relaties worden vooral veroorzaakt door liefdesperikelen, ruzie met vrienden en de vraag ‘ben ik wel leuk genoeg’.

Jezelf

Vooral meisjes stressen over zichzelf. Jongens hebben hier minder last van. Stress over zichzelf krijgen jongeren vooral door uiterlijk en zelfvertrouwen, onzekerheid. Waar meisjes ook over stressen is hun gewicht, daar waar het bij jongens meer gaat over hoe ik ben (stil, druk, …).

Familie

Jongeren ervaren ook stress door familie. Vooral de ouders bezorgen stress, alsook broer, zus of andere familieleden. Daarnaast blijken ook scheiding, geldproblemen en afspraken thuis ook voor stress te zorgen.

Wat doen jongeren om met stress om te gaan?

Jongeren gaan vooral passief stress verwerken: even ontspannen door tv te kijken, muziek te luisteren, op de computer bezig zijn of iets leuk doen worden vooral vermeld. Ook eten, een bad/douche nemen en praten met mensen waar ze zich goed bij voelen scoren goed als manier om met stress om te gaan.  Naarmate jongeren ouder worden valt op dat ze daarnaast  meer gaan roken of drinken om met stress om te gaan.

De actieve manieren om met stress om te gaan doen jongeren veel minder. Slechts een minderheid doet aan yoga of andere ontspanningsoefeninen. Praten met een dokter of psycholoog doen jongeren ook bijna niet.  

Bovenstaande is een verkorte versie van het volledige stressrapport dat Joetz heeft opgesteld. Wil je het volledige rapport lezen? Je kan dit gratis downloaden op hun website.

Bronnen: www.joetz.be, www.stresskip.be

 

 

 

Deel |
.