Nee zeggen is Ja zeggen

afbeelding van Coach Identico
Kolom 2

Ken jij ook dat gevoel van altijd ja te zeggen hoewel je eigenlijk nee bedoelt?

Weet dat je niet de enige bent.  Een flink aantal mensen – meer dan je wellicht op het eerste zicht zou vermoeden – kunnen best nog wat bijleren op vlak van assertiviteit.

Maar waarom is precies zeggen wat je wil of niet wil nu zo moeilijk?

Indien iemand je een vraag stelt, worden er in je brein onmiddellijk een aantal ‘associaties’ gemaakt. Deze associaties/beelden vormen op hun beurt weer criteria waarmee je rekening houdt bij het formuleren van je antwoord.  Met andere woorden je antwoordt niet alleen op de vraag, maar ook op een aantal implicatie veronderstellingen en/of projecties die je maakt.

Bijvoorbeeld:

Je collega vraagt je om 15u of je hem/haar kan helpen bij een opdracht die hij/zij moet afleveren tegen vanavond.  Het is niet de eerste keer dat  deze collega je hulp vrij laat inroept bij een dossier.  De vorige keren was het meestal zo dat jij nagenoeg het volledige werk deed in plaats van je collega en dat je te laat kwam voor je wekelijkse  fitness afspraak met je vriendinnen.  Ook vanavond heb je plannen gemaakt.   Hoewel je eerst nog probeert er onderuit te raken, hoor je jezelf uiteindelijk toch ‘ja’ zeggen en aan de opdracht beginnen, terwijl je ondertussen jezelf stilzwijgende rond je oren slaat omdat je je weer ‘hebt laten vangen’.

Wat kan er zoal bewust/onbewust door je hoofd gaan :

  1. Wat gaat die persoon denken indien ik nee zeg?
  2. Indien ik nee zeg, dan gaat hij/zij dit doorvertellen aan mijn collega’s en vinden ze me niet meer tof.
  3. Ik vind mijn collega wel leuk, ik wil hem/haar niet de indruk geven dat ik dit niet voor hem/haar wil doen.
  4. Ik ken mezelf, ik ga het toch doen dus ik ga niet te lang tegenpruttelen en er maar meteen aan beginnen.
  5. Wat als hij/zij boos wordt, ik kan daar niet tegen …
  6. Hij/zij heeft me verleden week ook geholpen, dus kan ik toch niet anders dan nu ook helpen ook al is het te laat en ga ik weer al het werk doen
  7. ….

Kortom, niet alleen jij maar ook je interne dialoog draait overuren.

Assertiviteit betekent niet dat je ‘nee’ moet zeggen, ongacht de omstandigheden. Assertiviteit betekent dat je binnen de context waarin je ja of nee moet zeggen, altijd een evenwicht moet proberen te vinden tussen jij en de ander.  Een ‘win-win nastreven’ heet dat.  Het kan niet zo zijn dat jij altijd aan het kortste touw trekt gewoon omdat je bang bent dat een ander je niet tof gaat vinden.

Trouwens, je zou ervan versteld staan hoe snel een ander dit vaak vergeet. Meer  nog, vaak dwing je net meer  respect af van een ander doordat je net duidelijk afbakent en ook voor je eigen wensen opkomt.

Nee zeggen in dit geval is dan ook gewoon ja zeggen aan iets anders, namelijk op tijd naar huis kunnen om je wekelijks afspraak met je vriendinnen te respecteren.

Herken je je in dit voorbeeld? Heb je zelf ook moeite om nee te zeggen in plaats van ja te zeggen aan de dingen die je echt wil doen?  IdentiCo kan je helpen.  Een coachingtraject bij IdentiCo helpt je aan de hand van rollenspelen, gesprekken, creatieve oefeningen om je bewust te worden van wat je doet, waarom je precies moeite hebt om nee te zeggen en hoe je dit in de toekomst kan veranderen. 

Neem vrijblijvend contact op voor mee informatie, IdentiCo helpt je graag verder. 

Deel |
.