Meer zelfvertrouwen opbouwen? Het kan!

afbeelding van Coach Identico
Kolom 2

Er goed nieuws en er is minder goed nieuws. 

Het minder goede nieuws is dat het niet gemakkelijk is om meer zelfvertrouwen te krijgen.  Je zelfvertrouwen en je zelfwaarde zijn een rechtstreeks gevolg van je zelfbeeld.  Een negatief zelfbeeld positiever te maken en zo meer zelfvertrouwen krijgen kan maar kost tijd en de nodige inspanning.  Een negatief zelfbeeld draag je vaak al heel lang met je mee.  Je bent er in de loop van je leven steeds sterker in gaan geloven en je bent je er steeds meer naar gaan gedragen.  Het ligt dus stevig verankerd en kan aanvoelen als een lastige maar vertrouwde vriend, waar je niet zo gemakkelijk afscheid van neemt. 

Er is echter ook goed nieuws : het is wel te doen.  Het kost tijd, maar als je het systematisch aanpakt, kun je een positief zelfbeeld opbouwen. Dat kun je doen door de manier waarop je naar jezelf kijkt te veranderen en door daarnaast afscheid te nemen van gedragingen die je negatieve zelfbeeld in stand houden.  In plaats van altijd maar naar de negatieve kanten te kijken, kun je de blik verleggen naar de positieve.  Het is een hele kunst als je dat niet gewend bent, maar je kunt het leren.  Als je meer gaat letten op de positieve gebeurtenissen in je leven, zal je positiever over jezelf gaan denken en meer zelfvertrouwen krijgen in je zelf als mens.  Daarmee zal je stemming verbeteren en zal je ten aanzien van de toekomst wat optimistischer gestemd zijn.  Je zult als vanzelf wat meer energie en moed krijgen.  Als je meer moed hebt, is het gemakkelijker voor je om meer initiatieven te nemen.  Actiever worden bijvoorbeeld, of meer initiatieven nemen, of je perfectionnisme een halt toeroepen.  Je oude manier van doen die paste bij je negatieve zelfbeeld (je terugtrekken, of alle dingen perfect proberen te doen), kun je doelbewust vervangen door ander gedrag dat beter past bij een positief zelfbeeld. Dat helpt enorm. 

Want als je je anders gaat gedragen, ook al zijn het maar kleine veranderingen die je doorvoert, zal je ook andere ervaringen opdoen, positieve ervaringen.  En die helpen je op hun beurt om je beter te voelen, om meer het gevoel te krijgen dat je invloed kunt uitoefenen op je leven.  En, vooral niet te vergeten, om een groter gevoel van zelfwaarde te krijgen en zelfvertrouwen uit te stralen.  

Stap voor stap is de boodschap.  Maar het is haalbaar. Weinige mensen kunnen dit alleen. Professionele coaching kan je hierbij helpen.  Voor meer info, neem contact op met IdentiCo en ik help je graag verder.

Deel |
.