Hoe vermijd je een burn-out ?

afbeelding van Coach Identico
Kolom 2

Hoe voorkom je een burn-out? Of, belangrijker, hoe vermijd je dat je 'opgebrand' raakt? Het is een misvatting te denken dat je je activiteiten moet terugschroeven en dat je het kalmer aan moet doen. Belangrijk is juist om bezig te blijven maar dan wel met de dingen die je graag doet en de mensen die je graag rond je hebt. Enkele tips.

Tips om een burn-out te vermijden

 1. Doe 1 ding tegelijk: je kunt je beter deftig concentreren op 1 iets dan half werk te leveren door met verschillende dingen tegelijk bezig te zijn
 2. Leer plannen: Iedereen heeft tegenwoordig te weinig tijd. Precies daarom is het zo belangrijk dat je leert om je tijd efficiënt in te delen en prioriteiten van bijzaken leert onderscheiden.
 3. Vraag je af wat telt in je leven: Laat het jachtige bestaan nu en dan voor wat het is en vraag jezelf af wat er voor jou écht belangrijk is. Heroriënteer jezelf als je merkt dat je afdwaalt van wat voor jou écht telt. Bedenk ook dat het leven meer is dan werken alleen.
 4. Leer nee zeggen: Hoe hard je ook probeert, je kunt niet alles alleen en je kunt niet goed doen voor iedereen. Kom voor jezelf op en durf nee te zeggen. Neem ook niet voortdurend andermans problemen of taken over.
 5. Luister naar jezelf:Hoofdpijn, prikkelbaarheid, de neiging om je af te zonderen,... het zijn niet zomaar willekeurige signalen. Luister ernaar en grijp op tijd in waar nodig.
 6. Beweeg: Het is misschien het laatste waar je zin in hebt als je doodmoe thuiskomt maar toch loont het de moeite om die laatste inspanning te doen. Je zal je achteraf (lichamelijk) moe maar tevreden voelen.
 7. Niet piekeren maar doen: Zitten tobben heeft nog nooit iemand verder geholpen. Pak je probleem aan of leer hoe je het kunt oplossen door te praten met mensen die je raad kunnen geven (collega's, kennissen,...)
 8. Vermijd perfectionisme: Probeer niet altijd alles perfect te doen, gewoon middelmatig volstaat vaak. Iedereen maakt fouten en je kan er alleen maar uit leren. Laat ook de opvatting varen dat wat je zelf doet beter is en durf delegeren.
 9. Wees jezelf: Accepteer jezelf zoals je bent, mét je mindere kantjes. Laat je eigenwaarde niet afhangen van het oordeel van anderen.
 10. Doe leuke en sociale dingen: Spreek af met je vrienden om een avondje te gaan stappen, pik een leuke film mee, ga 's middags samen eten met je collega's, lees een ontspannend boek,... het zijn dingen die je jezelf zonder schuldgevoel moet gunnen.
 11. Lach!: Werken is een serieuse aangelegenheid maar dat betekent niet dat er niet gelachen mag worden. Verlies zeker je zin voor humor niet en probeer dingen te relativeren en in een breder perspectief te zien.
Deel |
.