Hoe sociaal is Social Media

afbeelding van Coach Identico
Kolom 2

Social Media is eigenlijk niet meer weg te denken. Het is één van de meest gebruikte manieren om in contact te komen en te praten. Ook om te netwerken, meetings en andere sociale gelegenheden te organiseren is het heel handig. Toch heeft het ook veel nadelen. Tuurlijk kan je met mensen overal ter wereld mee chatten of Skypen. Je kan elkaars video zien en je kan er commentaar op geven. Het heeft echter ook negatieve gevolgen...

Met dingen zoals Facebook en Twitter die nu door bijna alle mensen en ook jongeren veel worden gebruikt, daar kan je veel dingen mee. Je kan je status delen, meer volgers krijgen en iedereen kan liken of niet liken.

Met namen tiener meisjes kampen vaak met een slecht en negatief zelfbeeld daardoor. Ook zijn ze vaak onzeker over hoe ze eruit zien. Dat komt omdat vooral tieners veel op Facebook zitten waar ze met leeftijdsgenootjes praten. En de meeste discussies op Facebook gaan dan over hoe ze eruit en het uiterlijk van anderen.

Dit is de conclusie van Australische onderzoekers die gesprekken hebben gehad met meer dan 1000 vrouwelijke scholieren. Ook volgens de wetenschappers van Flinders University hebben vooral tieners het moeilijker die online op Facebook zitten dan hun leeftijdsgenootjes die vaker offline zijn of bijna geen gebruik maken van Facebook en Twitter.

De discussies die worden gehouden op Facebook onder tienermeisjes gaan bijna altijd over uiterlijk. Maar zelfs als er positieve dingen gezegd worden over elkaars uiterlijk heeft dit alsnog een negatieve invloed op het zelfbeeld van de tieners. Dat komt omdat het te veel nadruk legt hoe iemand eruit ziet.

Welke negatieve gevolgen zijn er nog meer..

De negatieve gevolgen van social media zijn niet beperkt tot alleen een negatief zelfbeeld. De tieners die gebruik maken van social media zijn in het algemeen meer onzeker over zichzelf dan tieners die andere dingen doen. Daarnaast vergroot het de kans op depressies. Tieners en in het bijzonder tienermeisjes hebben een verhoogde kans op depressies dan meisjes die minder vaak op Facebook zitten.

Heel veel jongeren en vooral de wat oudere tienermeisjes zitten massaal op Facebook. Dit is dus slecht nieuws omdat de kans aanwezig is dat deze tieners kampen met onzekerheid en depressies of deze kunnen gaan ontwikkelen.

Wat kan je er aan doen?

Ga een vaste tijd op Facebook en/of Twitter

Ga niet langer dan 30 minuten per dag op social media (is al lang!)

Ga vaker op bezoek bij vrienden en vriendinnen en doe leuke dingen

Bron: HIS Nederland

 

Deel |
.