Help, ik ben bored-out!

afbeelding van Coach Identico
Kolom 2

Op je werk meer dan een uur met privézaken bezig? Pas dan op voor bore-out.

Bore-out is een gevoel van verveling dat je zelf in stand houdt.  De oorzaak?  Onderbelasting en gebrek aan betrokkenheid.  Anders gezegd : Je bent zo gedemotiveerd dat je kansen op extra en zinvoller werk laat lopen. Alleen al het idee dat je meer zou inspannen maakt je doodmoe.  Liever hou je je bezig met surfen, regelmatig een koffietje halen en praten met de collega’s, nadenken over de volgende zomervakantie, plannen maken voor het weekend.  

Herken je jezelf hierin?  Je bent niet alleen. Meer een meer mensen raken bored-out omdat ze geen voldoening meer halen uit hun werk. Sommigen hebben wel genoeg werk, maar vinden het  gewoon niet leuk of bevredigend meer. Ze blijven bij hun werkgever omdat ze denken niets anders te kunnen, of ze hebben wel gesolliciteerd maar werden niet aangenomen. De passie is uit hun werk verdwenen. Vaak speelt een gebrek aan erkenning, een krenking of een afwijzing. Soms zijn ze gepest op het werk en daardoor getraumatiseerd.

Voor anderen ligt de verklaring voor de bore-out eerder in het feit dat er gewoon te weinig te doen is, bijvoorbeeld omdat er door de recessie minder werk is. Ze moeten zichzelf bezig houden, de indruk wekken druk te zijn, terwijl ze niets om handen hebben. Het contrast met twee jaar geleden is groot. Toen waren ze overbelast, op het randje van een burn-out, nu juist onderbelast. 

De klachten van mensen met een bore-out lijken op die van burn-out: uitputting, gebrek aan concentratie, vergeetachtigheid, lichamelijke klachten en een gevoel van algehele malaise en lusteloosheid. Het verschil is echter dat de stressfactoren niet zodanig zijn dat je er opgebrand van zou raken. Soms besef je dat je  gewoon geen plezier meer beleeft aan je werk.

Hoe bestrijd je een bore-out?

Het is belangrijk dat je maatregelen neemt, anders loop je het risico depressief te raken. Je kunt misschien niet direct iets aan je werksituatie veranderen, kijk daarom naar de dingen waar je wel invloed op hebt. Zorg dat je weer wat beter in je vel zit. Tien tegen één dat je door de week niet goed slaapt en al met een naar gevoel wakker wordt. Sta eens wat vroeger op en ga hardlopen voor je ontbijt

  • Zoek iets om naar uit te kijken, wat het ook is. Je kunt je woonsituatie misschien verbeteren, met een vriendin Zumba-lessen volgen of je verdiepen in mindfulness
  • Kijk bij sollicitaties niet naar wat de baan verdient of hoeveel status die oplevert, maar naar het plezier en de mogelijkheden
  • Bekijk de zaken eens vanuit een ander perspectief .

Zit je met een bore-out?  Neem dan zeker contact op. IdentiCo kan je helpen om weer zingeving te vinden in je job, je talenten te herontdekken en zo je leven ten volle te beleven.

Deel |
.