Een dagboek vol geluk!

afbeelding van Coach Identico
Kolom 2

Is het je ook al opgevallen dat negatieve gebeurtenissen veel langer in je geheugen blijven hangen dan positieve ervaringen? Dit is niet iets wat we zelf willen, en toch gebeurt het. Dit is nu eenmaal hoe ons brein en emotioneel geheugen werkt. Het is dan ook zinvol om zelf een beetje tegengewicht te bieden en voor elke negatieve ervaring een positieve ervaring te plaatsen.
Hoe? Eenvoudig, een dagboek bijhouden.

Stap 1 :  Schenk systematisch aandacht aan alle grote- en kleine successen die je behaalt doorheen de dag.  Let daarnaast op alle positieve of plezierige ervaringen die je een positief of zelfs gelukkig gevoel geven. Registreer ook iedere positieve gedachte die je over jezelf hebt en over jouw omstandigheden.

Stap 2 :  Schrijf zo snel mogelijk na deze momenten de successen, plezierige momenten en positieve gedachten over jezelf en jouw omstandigheden in je dagboek dit formulier. Op momenten dat je stemming verslechtert kan je vervolgens tenminste drie van deze eerder beschreven successen terughalen in je herinnering.

Mocht het niet lukken om deze momenten snel na het moment op te schrijven, maak er dan een fijn avondritueel van. Ga lekker zitten en overloop eens je dag en schrijf alles op wat maar in aan je opkomt aan fijne momenten, plezierige gevoelens of gedachten.  Weet dat het kan gaan om kleine momenten, het hoeven niet enkel grote gebeurtenissen te zijn. Je zal nog verrast zijn hoeveel je er op den duur vindt en hoeveel rijker het je beleving van de dag maakt.

Onderaan staan een aantal voorbeelden,uiteraard kunnen jouw positieve ervaringen er heel anders uitzien.

Stap 3 : Wanneer je samenwoont met iemand kan je hem/haar vragen om gedurende een week of langer dagelijks aan het einde van de dag aan mekaar eerst drie positieve dingen te vertellen en daarna pas minder prettige zaken. Je zult merken dat dit ook een positief effect op je relatie zal hebben.

Enkel voorbeelden van wat je zoal in je dagboek kan noteren:

 1. De zon scheen vanmorgen

 2. Heb me mooi opgemaakt

 3. Er heeft iemand naar me gelacht toen ik hem liet oversteken op het zebrapad

 4. Lekkere croissant gegeten vanmorgen

 5. Toffe babbel gehad met een collega

 6. De presentatie die ik moest maken is af geraakt!

 7. Vriendin heeft me gebeld om naar de film te gaan.

 8. Geen file op de weg naar huis.

 9. Boeiende film gezien.

 10. Lekker alleen thuis geweest en een bad genomen

 11. Enz ….

Deel |
.