Ben jij klaar voor verandering ?

afbeelding van Coach Identico
Kolom 2

Voor je aan een veranderingstraject start, zorg dan voor de juiste gereedschapskist.Om tot effectieve verandering te komen moet je eerst een aantal stadia doorlopen.

  • Trek jezelf uit het moeras van ontkenning : wees eerlijk met jezelf. Wat wil je precies veranderen? Welke feedback krijg je van anderen waaruit blijkt dat je best aan een aantal zaken eens sleutelt? Zolang je bij dergelijke feedback nog altijd in de verdediging schiet, ben je wellicht nog niet klaar voor verandering. Pas als je echt kan horen, zien en erkennen welke je werkpunten zijn, kun je een veranderingsproces starten.
  • Bezin eer je begint: eenmaal je de ontkenningsfase voorbij bent, kan je niet van het ene op het andere moment beginnen met veranderen. Veel mensen doen dat wel, zolang de nood aan verandering voelbaar groot is. Maar veel andere mensen hebben het nodig om een tijdje te spelen met het idee dat er iets moet veranderen. Dat is ok. Tip: deel ook met anderen dat je van plan bent om aan een veranderingstraject te beginnen. Zodra je dit kan doen in vertrouwen voor de reacties die je gaat krijgen, ben je klaar voor de volgende stap. 
  • Stel een gereedschapskist samen: bedenk hoe je te werk wil gaan. Hoe kan je veranderingen in je leven doorvoeren? Wat heb je daarvoor nodig? Wie kan je helpen? Blijf niet te lang in dit stadium hangen want alleen maar plannen zonder dat je tot actie overgaat geeft hetzelfde resultaat als wanneer je alleen maar actie onderneemt zonder dat je een plan hebt. Coaching kan je misschien op weg helpen in het uitzoeken naar wat jouw mogelijkheden zijn.
  • Kom tot actie: je hebt je voorbereid en je bent er helemaal klaar voor! Op dit moment begin je de voordelen van de drie voorgaande fases te waarderen, omdat je kracht, interne overtuiging en creativiteit zal groeien met iedere stap die je dichter bij je doel komt. Hou er wel rekening mee dat je tijdens het veranderingsproces af en toe ook eens een stapje achteruit moet zetten om daarna weer vooruit te raken.
  • Vier je successen: verandering kan alleen blijvend zijn wanneer je bedenkt hoe je die verandering kan bestendigen. Besef dat je met een marathon bezig bent, geen sprint. Coaching kan je helpen om het overzicht te behouden en op tijd en stond ook stil te staan bij wat je al bereikt hebt.  
Deel |
.