7 tips om beter te communiceren met je tiener

afbeelding van Coach Identico
Kolom 2

Leren leven met een tiener is niet altijd gemakkelijk. Hun stemmingswisselingen, hun explosies, hun betweterigheid.  Ze kunnen je soms het bloed onder je nagels uithalen. Maar toch heb je meer in handen dan je soms denkt.  Wat je zegt of net niet zegt, bepaalt in grote mate wat de reactie van je tiener gaat zijn. Hierbij vind je alvast een aantal tips:

Tip 1 :  'Vertel me over je dag op school'
Vraag niet : ‘Hoe was het op school’ maar gebruik de directe aanspreekvorm. Deze aanpak heeft twee voordelen: antwoorden bestaande uit 1 woord  zijn veel minder makkelijk te geven én het toont betrokkenheid. Probeer daarbij de details te onthouden. Weet je het niet zeker, vraag er dan naar - maar continu vergeten waarmee je tiener bezig is, ook al doe je het niet opzettelijk, geeft een erg slechte indruk en roept weerstand op.

Tip 2 : ‘Vertel er me alles over’.
Wordt je kind gepest, of laat het iets in die zin uitschijnen, probeer het dan niet op te peppen door zijn weerstand te verhogen. Als ouder ben je er in de eerste plaats als zijn of haar steun en toeverlaat: een luisterend oor en steun zijn de eerste prioriteit. Neem het serieus, vraag naar de bijzonderheden en geef het niet het gevoel dat het deels zijn of haar schuld is.

Tip 3 : 'Wat vind je leuk aan haar?'
Tieners hechten veel belang aan hun peer-groep, inclusief de kledij en populariteit. Het is per definitie iets dat moeders (en vaders) niet begrijpen en niet horen te begrijpen. Doen alsof je het begrijpt of het bekritiseren, wekt enkel weerstand op. Probeer te focussen op immateriële waarden zoals talent, eerlijkheid en vriendschap. Op die manier krijgt je tiener toch ook die waarden mee. Vraag dan ook niet ‘wat had ze aan’ maar ‘wat vind je leuk aan haar’.

Tip 4 : ‘Je lijkt erg overstuur'.
Tieners kunnen erg gevoelig en veranderlijk zijn, onder andere door de hormonale veranderingen en alles wat daar bij hoort. Door elke verandering op te merken en er op in te pikken, focus je op dat slechte gevoel, waardoor het nog erger wordt. Dat wil niet zeggen dat je het moet negeren: duurt het langer dan een paar uur, kan je best al eens polsen. Duurt het dagen of weken, dan moeten er alarmbellen afgaan.

Tip 5 : 'Wat dacht je daarmee te bereiken?'
Vraag niet aan je tiener ‘waarom heb je dat gedaan’.  Waarom ? Om de eenvoudige reden dat tieners niet altijd de reden voor hun gedrag kennen. Door te vragen naar het waarom, krijg je het voorspelbare antwoord: ik weet het niet. En daarmee kan de bal aan het rollen gaan. Met de Wat-vraag heb je meer informatie, en kan je je tiener misschien wel helpen.

Tip 6 : 'Laten we zoeken naar een manier om te ontspannen'
Soms erken je als ouder niet altijd dat ook je kind of tiener last heeft van stress.  Als het kind naar jou doen te druk is, zeg dan niet ‘wees eens kalm’ of ‘relax’ maar probeer het eens met ‘laten we eens kijken hoe we kunnen ontspannen’.  Onderschat de stress bij kinderen en tieners niet. Probeer alert te zijn en rustmomenten in te bouwen.

Tip 7: 'Dat spijt me erg, dat moet pijn doen'
Bij tieners horen verliefdheden en gebroken harten. Voor iedereen altijd een beetje slikken, maar bij tieners kan het een serieuze knauw voor hun zelfvertrouwen betekenen, vooral omdat ze denken aan de schaamte. Steun uw tiener, en probeer hun sociaal leven weer een boost te geven. Zeg dus vooral niet ‘ah, dat gaat wel snel voorbij’ of ‘er is nog meer vis in de zee, je bent nog zo jong …’.

Deel |
.